La caseta meteorològica

La caseta meteorològica 

Segur que molts us heu preguntat algun cop què hi fa una caseta blanca palplantada, amb la porteta orientada al nord, en un racó del jardí dels peixos. Vés per on, jo vaig poder obrir-la cada dia, a l’hora de Vida Social, amb els alumnes grans. Us estic parlant, és clar, de la caseta o gàbia meteorològica de l’Escola del Mar.

Alguns, abans d’obrir-la, pensaven que era un forn o una gàbia per als ocells. Fins i tot un ascensoret per posar-hi llenya per a la llar de foc! I bocabadats descobrien que hi havia els aparells de meteorologia: un termòmetre de màxima i un de mínima, un psicròmetre per comprovar la humitat de l’ambient i una taula numèrica per calcular la diferència entre el termòmetre sec i l’humit.

És molt gratificant tenir el càrrec de meteoròleg. Sempre és diferent: cal apuntar la temperatura, buidar el pluviòmetre i mesurar les precipitacions, aixecar ben amunt l’anemòmetre per comprovar la velocitat del vent. Les dades les escrivíem en el Full d’Observació del Temps. I també reconeixíem la forma dels núvols, potser això era el més difícil: nimbus, cúmulus, estrats, cirrus, cumulonimbus…

Des de la Barceloneta

El Cos d’Observadors Meteorològics de l’Escola del Mar es va fundar l’any 1922. Els alumnes més grans, amb un professor, eren els encarregats d’observar el temps i anotar la temperatura de l’aigua del mar. L’escola va tenir també una estació pluviomètrica, la 19 N de la Red Nacional. Les dades les donaven a diari els alumnes per telèfon al Servei Meteorològic de Catalunya i a l’Observatori Fabra.

Si fem un cop d’ull als Diaris Meteorològics i als Fulls d’Observació, al llarg dels anys s’han emprat el català o el castellà, segons el moment polític. El 2005 es va proposar fer un pas endavant i introduir l’observació del temps en llengua anglesa. El projecte es va anomenar What’s the weather like?

Per cert, sabeu com es diu caseta meteorològica en anglès? Stevenson screen, en honor al seu inventor, l’escocès Thomas Stevenson (1818-1870).

Isabel Busquets, color Blanc

 

 

“Les Ciències a l’Escola del Mar no solament tenen un sentit pràctic per a la vida, sinó que també tenen un valor formatiu vers la vida creadora. És curiositat per als infants més petits; agilitat mental per als graus mitjans; esforç, constància i iniciació científica per als més grans. I la contemplació de les belleses entorn de la natura per a tots els graus”.

Pere Vergés, Garbí (“Suplement de meteorologia”), 1935

 

Sabíeu que…

El 23 de març se celebra el Dia Mundial de la Meteorologia. Una bona jornada per visitar la nostra caseta i contemplar el cel.

Comentarios cerrados